SÜTŐTÖK SALÁTA

2025.10.16

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 100 g spenót
  • 2 evőkanál agávészirup (opcionális)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 gránátalma
  • 50 g fenyőmag vagy tökmag
  • 100 g feta sajt
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. Kezd a tök sütésével, ehhez melegítsd elő a sütőt 180 ℃-ra.
  2. A sütőtököt pucold meg, kapard ki a magos részét és ezután szeleteld fel kb. egy cm vastag szeletekre. Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, locsold meg a tetejét az olívaolajjal és agávésziruppal, majd sózd és borsozd. Süsd kb. 30 percig,  amíg aranybarna nem lesz.
  3. Amíg sül a tök, készítsd el az öntetet. Keverj össze két evőkanál balzsamecetet, egy evőkanál olívaolajat, egy teáskanál agávészirupot, adj hozzá frissen őrölt borsot és ízlés szerint sót.
  4. Egy serpenyőben közepes lángon pirítsd a fenyőmagot vagy tökmagot 2-3 percig, amíg kissé megbarnul.
  5. Jöhet a saláta összeállítása. A megpucolt gránátalmát és a spenót leveleket tedd egy nagyobb tálba, majd keverd hozzá az elkészített salátaöntetet. Morzsold rá a fetasajtot, szórd meg pirított fenyőmaggal, és rendezd a tetejére a sült sütőtököt.