KI VAGYOK ÉN, ÉS HOGYAN SZERETNÉK SEGÍTENI NEKED?
AZ ÉN TÖRTÉNETEM
HOL IS KEZDJEM?
Legegyszerűbb az elején...
Magyarországi konyhán, kerekded tinilányként nevelkedtem, aki felnővén kutatta a világ konyháit és ételeit. Sosem rajongtam a régi idők szeretetnyelv kinyilvánításaként működő, jól ismert túletetésért. Természetesen megértem és elfogadom a gyermek táplálásával összefüggő anyai- és nagymamai szeretet szimbolikját. Azonban én úgy gondolom, a szülői ház elhagyása után, felnőttként mindenkinek meg kellene ismerkednie a saját szervezetének működésével, és annak tápanyag szükségletével. Próbálkozásokat kellene tenni új ízek felé, és nem a szülői házból hozott sémák szerint étkezni. Egy szóval szükséges lenne megtanulni mit tesz jót a szervezetünknek és asszerint kialakítani az új életmódunkat. Nekem ez segített.
Idővel én is megfigyeltem és elsajátítottam a szervezetem működésének alapelveit, és kialakítottam a számomra legoptimálisabb táplálkozási rendszert, aminek az eredményeként egészséges, és fitt formában, koplalás nélkül élem az életem nap, mint nap. Az idáig vezető út azonban számomra is buktatókkal teli, és rögös volt. Ezért hoztam létre ezt az Életmódprogramot, amivel segítni szeretnék mindazoknak, akik még nem ismerik a saját szervezetük működését, és nehéz elkapniuk az életmódváltás vezérfonalát.

2006-ban lépett az életebe a sport, ekkor kezdődött sportedzői pályafutásom. Az edzői szakma tornádóként hozza magával a táplálkozási szokások radikális változását. Ezen a szakterületen dolgozóknak illik "jól" kinézni, amit 30%-ban a sporttal, és 70%-ban a táplálkozással tudunk szabályozni. Itt szeretném fontos információként nyomatékosítani, hogy a sportolók és a versenyzők táplálkozása merőben más. A manapság különösen divatossá vált száraz, verseny testalkat, csak kemény diétával hozható létre, ami hosszútávon az egészségre ártalmas. A versenyalkat, mint a nevében is szerepel, egy adott versenyre való felkészülés, nem egy életen át tartható állapot.
Edzői munkásságom alatt különös odafigyeléssel voltam a táplálkozásomra, azonban 17 éve ez még elég egyoldalú és unalmas volt. A testsúlyom kordában tartásához leginkább a zabkása, és a csirke-rizs kombót fogyasztottam, verseny felkészülés ideje alatt, pedig a fehérje turmix és csirke-brokkoli együttesét.
A külcsín érdekében, mi nők persze bármit képesek vagyunk hosszasan tűrni, még akkor is, ha a belső intuíciónk azt súgja: Állj! Edzőként elérkeztem életem egy fontosnak hitt szakaszához, mikor is beválogattak egy fitneszversenyre és szerettem volna megmérettetni magam. A felkészülés ideje alatt szakedzői felügyelet mellett, személyreszabott diétával, napi két edzéssel, fegyelmezetten, kitartóan készültem az első - és egyben utolsó - versenyemre. Egy bizonyos idő után, a napi egy kardió és egy erőnléti edzés mellett is, a szervezetem fejlődés helyett, stagnálással és kimerüléssel reagált, továbbá a testemet kiütések, pattanások borították, fáradt és ingerült voltam.
A szervezetem hormonháztartása felborult, a testképem eltorzult, ettől depresszióssá váltam és bármennyire is szerettem volna az előre meghatározott, száraz formát elérni, a testem pihenésre vágyott és nem fejlődött tovább. Így a verseny előtt 2 hónappal, óriási kudarc élménnyel a szívemben elálltam a versenytől és az edzőmmel elbúcsúztunk egymástól. El kellett fogadnom, hogy a testem és lelkem nem akart fellépni a színpadra.
Nehéz időszakon mentem keresztül, mire a hormonháztartásom és a testi-lelki egyensúlyom rendezett állapotba került. Visszatekintve erre az időszakra, ma már tudom, a nehézségekre szükségünk van, mert ezek indítanak el minket a fejlődés útján, ugyanis nem hagyott nyugodni a verseny sikertelensége, és szerettem volna tudni miért reagált úgy a szervezetem. Évekig tartó kutatásba, tanulásba és tesztelésbe kezdtem, amelynek eredményeként megismertem az ételek szervezetemre gyakorolt hatásait. Fény derült rá, hogy a húsra gyulladásokkal reagál a szervezetem, ezért nem hozta a versenydiétám a várva várt eredményt. Ezek után az életmódom gyökeresen megváltozott, és idővel a húst is elhagytam az étrendemből, ami a legnagyobb változást hozta az életminőségemben. A húsmentes élet következtében egyre gyarapodó pozitív élettani hatások sarkalltak arra, hogy létre hozzam ezt a vegetáriánus életmód programot, amivel remélem nagyon sokaknak tudok segítni megértetni a testünk működését, és azt hogy a szervezetünk nem egy tárgy!
Több éves kutatás, tanulmányozás, élelmiszeripari felmérés, tapasztalat gyűjtés, különböző újra reformáló konyhák eszmecseréjeként ma már teljes biztonsággal állok az egészséges és egyben ízletes ételek készítésének talaján. Eleinte mások receptjeit alkalmazva sok íztelen fogást kellett kidobnom, majd megelégeltem ezt, és a tettek mezejére léptem és saját ételeimet kezdtem el főzni, új fűszerek és új alapanyagok házasításával. Minden évben egyre több emberrel találkozom, akik gluténintoleranciában, laktózérzékenységben szenvedve, úgy érzik nem tudnak teljesértékű életet élni, ezért az oldalon található recepteim nagyrésze nemcsak hús-, hanem glutén- és laktózmentes is.
URBANIZÁCIÓ ÉS AZ EMBERISÉG TÁPLÁLKOZÁSA
Az urbanizáció és a nagyvárosok megjelenése az élelmiszer iparra is nagy hatással volt. A fejlődő társadalom az ember tömeget már csak az élelmiszer feldolgozásának technológiai fejlesztésével lehetett ellátni és az emberiség táplálkozását eluralta a magas glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztása. A mai átlag ember táplálékának 50-60%-át finomított szénhidrátok, burgonya, rizs, kukorica és cukrok alkotják. Ezzel egyenesen arányosan a nyugati népesség 50-60%-a túlsúlyos vagy elhízott. Aki folyamatosan ilyen ételt fogyaszt, garantáltan több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amit elhasznál. Az ember a földművelés megjelenése előtt, soha nem fogyaszott rendszeresen, nap mint nap gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrátot, ezért az evoúció során a szervezet nem tanulta meg azt kezelni. Ezt a témakört sokkal részletesebben is kibonthatnám, azonban most inkább csak a lényegre hagyatkoznék, hogy az első és legfontosabb szempont az egészséges táplálkozás, és egy új életszemlélet kialakítása, amire a rohanó, fejlődő társadalomban az emberiség eddig nem fektetett elengedő figyelmet.
TEST ÉS LÉLEK A TÁPLÁLKOZÁSBAN
Az ember két fontos részből áll: test és lélek. A kettő között nincs alá és fölé rendeltség, mind a kettő egyformán fontos. Építik egymást és amennyiben az egyik lemarad a fejlődésben, háttérbe szorul, és határozottan jelzi, hogy nincs minden rendjén. Ezért fontos, hogy amikor fogyni szeretnénk ne csak a testtel foglalkozzunk. A fogyasztói társadalomban a piac nem fordít kellő figyelmet a lélekre, a testre viszont annál nagyobbat. Azzal kelti fel a figyelmet, hogy a boldogság elnyerésének egyedüli útja, ha kényeztetjük a testünket. Legyen az egy jó étkezés, egy kiadós sportolás, szexuális élvezetek, az számít csupán, hogy a test az éppen aktuális trendeknek megfeleljen.
Az évek alatt szerzett lexikális és gyakorlati tudásomat egy csokorba gyűjtve megalkottam a Testsúly menedzsment és a Vegetáriánus életmód programot, amelyek által minél több családba szeretném eljuttatni azt az életszemlélet, hogy nemcsak test vagyunk, így a radikális változásokhoz a lelkünket is figyelembe kell vennünk. A test a lélek temploma, és eszerint vigyázzunk is rá!
KÉSZEN ÁLLSZ A VÁLTOZÁSRA?
TÁMOGATÓIM,
AKIK NÉLKÜL A PROGRAM NEM JÖHETETT VOLNA LÉTRE!

LARINA,
szeretett kislányom

MANGO,
a spánielünk